Jak drapiący jeszcze będzie do tego interesujący, to zapomnisz o swędzeniu
gosikw74
16.05.2013 r. 19:15:00
Uhu i się chłopaki będą masowac
AGATA
16.05.2013 r. 19:33:17
hej wszystkim
kurcze myślałam, ze znajdę tu jakiś
sposób na komary
czytam od początku a tu jak zwykle ten sam temat
AGATA
16.05.2013 r. 19:39:33
nawet mnie nie zauważyli
gosikw74
16.05.2013 r. 19:51:10
uroda nie przemija, po prostu sie starzejemy
gosikw74
16.05.2013 r. 19:57:35
pac
19.05.2013 r. 00:59:36
a jaki jest sposób na krwiopijców
MAJAMAJ
19.05.2013 r. 11:15:16
olejek waniliowy podobno odstrasza komary
MAJAMAJ
19.05.2013 r. 11:21:27
Masz słodką krew
jak cię juz ugryzie to cebulą posmaruj
pac
19.05.2013 r. 11:31:28
ja słodkości lubie
MAJAMAJ
19.05.2013 r. 11:32:35
Sylwia może wybieresz coś dla Siebie
Wiele osób chwali skuteczność domowych sposobów (są tanie, ale nie zawsze tak samo skuteczne - proszę dzielić się doświadczeniem w komentarzach), większość z nich polega na nacieraniu się np:
olejkiem waniliowym (aromat do ciast)
octem najlepiej z liściami orzecha włoskiego (najepiej razem gotować przez 10 minut)
cebulą (dobra na ukąszenia)
goździkami (woda goździkowa: 100 g suszonych na słońcu kwiatów goździków zalać w termosie litrem wrzącej wody. Termos zamknąć, kilka razy potrząsnąć i nie otwierać przez 6—7 godzin)
oprócz różnych środków warto stać się jak najmniej widoczną i najmniej atrakcyjną ofiarą dla komarów, dużo w tym przypadku zależy od tła (patrz punkt niżej) jednak zasada jest prosta - utrudnić sensorom komarów wykrycie nas, warto więc być pachnącym i pozbyć się własnego zapachu, nie pocić się, ubrać się jasno, najlepiej tak aby nasze zapachy przez nasze ubranie nie ulatniały się, jednocześnie aby było na tyle grube (wypchane powietrzem) aby nawet jeśli komar zaatakuje nie dał rady nas ukłuć, wtedy też wszelkie środki odstraszające wymienione tutaj będą znacznie skuteczniejsze
nie trzeba się niczym nacierać jeśli zastosujemy żywą przynętę, zwłaszcza w podróżach - zwykle jest to osoba o zapachu najbardziej odpowiadającym miejscowym komarom (można ją poznać po tym, że zwykle najbardziej narzeka na komary, ma najwięcej ukąszeń (nakłuć) i pierwsza je zauważa!), wtedy komary wariują na jej punkcie innym dając spokój - jak duży spokój, zależy od położenia przynęty - nie może być za blisko innych, ani za daleko... oraz najważniejsze: atrakcyjności jej zapachu, aby go wzmocnić żywa przynęta powinna się pocić
Niestety opisywane substancje mimo tej samej nazwy mogą mieć różną skuteczność, zależy to od świeżości danego składnika, ew. producenta etc.
Według wielu opinii doskonale działa spożycie - cebuli i czosnku - witaminy B6 lub B12, należy ją zażywać regularnie! zaczyna dopiero działać po 2 miesiącach tzn. witamina ta wydzielana z potem człowieka
Ukąszenia nie drapać, bo to tylko pogłębi swędzenie.
Do neutralizacji swędzenia najlepiej nacierać, przyłożyć:
surowy ziemniak
cebula
ocet
amoniak z wodą
alkohol, perfumy
olejek eukaliptusowy
znieczulają goździki (rozetrzeć 2-3 pałeczki goździków i wcierać proszek)
sok z cytryny (zły dla wrażliwej skóry)
fenistill gel
MAJAMAJ
19.05.2013 r. 11:33:23
pac tylko nie gryź
pac
19.05.2013 r. 11:35:08
czekolade to ja liże
pac
19.05.2013 r. 11:36:44
po 21 muszki już znikają
MAJAMAJ
19.05.2013 r. 11:38:48
słoneczko to nie wyłaź tylko najpierw przeczytaj
pac
19.05.2013 r. 11:39:14
dyspensa to od czego innego jest sylwio
pac
19.05.2013 r. 11:41:33
byle nie dalej
oceanic
19.05.2013 r. 17:51:13
mój dziad powiadał że najlepsza jest odpowiednia porcja spirytusu doustnie łagodzi swędzenie i niepokuj
ewan0545
19.05.2013 r. 20:07:45
komarzyce i inne latajace stworzenia najlepiej przytulic do sie ,,,ale tak mocno
ktos ma
zeby cialko nie swędziało?
Jak drapiący jeszcze będzie do tego interesujący, to zapomnisz o swędzeniu
Uhu i się chłopaki będą masowac
hej wszystkim
kurcze myślałam, ze znajdę tu jakiś
sposób na komary
czytam od początku a tu jak zwykle ten sam temat
nawet mnie nie zauważyli
uroda nie przemija, po prostu sie starzejemy
a jaki jest sposób na krwiopijców
olejek waniliowy podobno odstrasza komary
Masz słodką krew
jak cię juz ugryzie to cebulą posmaruj
ja słodkości lubie
Sylwia może wybieresz coś dla Siebie
Wiele osób chwali skuteczność domowych sposobów (są tanie, ale nie zawsze tak samo skuteczne - proszę dzielić się doświadczeniem w komentarzach), większość z nich polega na nacieraniu się np:
olejkiem waniliowym (aromat do ciast)
octem najlepiej z liściami orzecha włoskiego (najepiej razem gotować przez 10 minut)
cebulą (dobra na ukąszenia)
goździkami (woda goździkowa: 100 g suszonych na słońcu kwiatów goździków zalać w termosie litrem wrzącej wody. Termos zamknąć, kilka razy potrząsnąć i nie otwierać przez 6—7 godzin)
sok, wywar z liście bazylii
odrobiną olejku anyżowego.
waleriana
kamfora
liście orzecha włoskiego
zapach olejku cytronellowego (cytrusowa nuta zapachowa)
olejek paczulowy (Pogostemon pachouli)
olejek mięty pieprzowej (Mentha piperita L)
woda z cukrem
oprócz różnych środków warto stać się jak najmniej widoczną i najmniej atrakcyjną ofiarą dla komarów, dużo w tym przypadku zależy od tła (patrz punkt niżej) jednak zasada jest prosta - utrudnić sensorom komarów wykrycie nas, warto więc być pachnącym i pozbyć się własnego zapachu, nie pocić się, ubrać się jasno, najlepiej tak aby nasze zapachy przez nasze ubranie nie ulatniały się, jednocześnie aby było na tyle grube (wypchane powietrzem) aby nawet jeśli komar zaatakuje nie dał rady nas ukłuć, wtedy też wszelkie środki odstraszające wymienione tutaj będą znacznie skuteczniejsze
nie trzeba się niczym nacierać jeśli zastosujemy żywą przynętę, zwłaszcza w podróżach - zwykle jest to osoba o zapachu najbardziej odpowiadającym miejscowym komarom (można ją poznać po tym, że zwykle najbardziej narzeka na komary, ma najwięcej ukąszeń (nakłuć) i pierwsza je zauważa!), wtedy komary wariują na jej punkcie innym dając spokój - jak duży spokój, zależy od położenia przynęty - nie może być za blisko innych, ani za daleko... oraz najważniejsze: atrakcyjności jej zapachu, aby go wzmocnić żywa przynęta powinna się pocić
Niestety opisywane substancje mimo tej samej nazwy mogą mieć różną skuteczność, zależy to od świeżości danego składnika, ew. producenta etc.
Według wielu opinii doskonale działa spożycie - cebuli i czosnku - witaminy B6 lub B12, należy ją zażywać regularnie! zaczyna dopiero działać po 2 miesiącach tzn. witamina ta wydzielana z potem człowieka
Ukąszenia nie drapać, bo to tylko pogłębi swędzenie.
Do neutralizacji swędzenia najlepiej nacierać, przyłożyć:
surowy ziemniak
cebula
ocet
amoniak z wodą
alkohol, perfumy
olejek eukaliptusowy
znieczulają goździki (rozetrzeć 2-3 pałeczki goździków i wcierać proszek)
sok z cytryny (zły dla wrażliwej skóry)
fenistill gel
pac tylko nie gryź
czekolade to ja
liże
po 21 muszki już znikają
słoneczko to nie wyłaź tylko najpierw przeczytaj
dyspensa to od czego innego jest sylwio
byle nie dalej
mój dziad powiadał że najlepsza jest odpowiednia porcja spirytusu doustnie łagodzi swędzenie i niepokuj
komarzyce i inne latajace stworzenia najlepiej przytulic do sie ,,,ale tak mocno