forum

Rozrywka i uczucia

Czy oddał(a) byś cześć siebie ???

1. Konto usunięte 23.01.2010 r. 14:57:27

Witam Czy oddał(a) bys SZPIK ??? LUB INE NARZADY SWOJE W DOBREJ SPRAWIE ???np: zeby uratowac drugiego człowieka ???

Na blisko 38 mln mieszkańców Polski w Centralnym Rejestrze Niespokrewnionych Dawców Szpiku i Krwi Pępowinowej zarejestrowanych jest jedynie ok. 35 tys. ochotników. Powodem tak małej liczby potencjalnych dawców najczęściej nie jest jednak brak chęci pomocy, ale niewiedza i strach, do których przyczyniają się nieprawdziwe informacje i mity narosłe wokół zabiegu przeszczepu.

Sam jestem w tym rejestrze i zastanawiam sie czy gdyby ktos z waszych bliskich zachorował odali byscie mu nierke czy szpik ????

2. Konto usunięte 23.01.2010 r. 15:08:50

Nie tylko komuś z bliskich   uśmiechnięty   Jestem w stanie oddać nawet serce! Aby w dobre ręce!   uśmiechnięty  

3. Konto usunięte 23.01.2010 r. 15:12:29

fajny nick (porażka)    
    a wiecie jakie procedury sa ???
    i czy macie podpisana zgode ze w razie nagłej smierci jestescie dawcami narzadów ??

4. Konto usunięte 23.01.2010 r. 15:15:54

Dziękuję    
    Z tego co słyszałam to jest jak zawsze dużo papierków do wypełnienia     ...

5. Konto usunięte 23.01.2010 r. 15:22:27

nie   uśmiechnięty   ja poszedłem sie zapytac w krakowie do szpitaala pobrali mi krew mimo to ze mam tatuaz przedtem mieli jakies chalo o to a terza jest ok nikt nic nie mówił mimo to ze mam i im zaznaczyłem tyule trzeba wypełnic co ankiete .

6. Konto usunięte 23.01.2010 r. 15:25:56

No i potwierdza się zasada...   uśmiechnięty   Sprawdź sam! Ludzi nie słuchaj!!!    

7. Konto usunięte 23.01.2010 r. 16:07:45

Chciałem kiedyś oddać krew, ale mi nie pozwolili ze względu na alergie i astmę, podobno może źle działać na odbiorców.
    Za to w portfelu noszę kartkę z podpisem że w przypadku mojej śmierci pragnę oddać swoje zdrowe i nadające się do tego organy.
    A gdybym zaistniała sytuacja oddania np. szpiku, to raczej bym to zrobił

8. Konto usunięte 23.01.2010 r. 16:10:24

Nawet na przykład w ten sposób można właśnie pomóc, ludzie umierają a ich narządów nie można wykorzystać bo np rodzina się nie zgadza. Jak ktoś chce może sam złożyć taką deklarację poprzez przykładową kartkę

9. Konto usunięte 23.01.2010 r. 17:22:26

ja taka karte mam jak do bankomatu i tam wszystko na niej pisze   uśmiechnięty