Witam Czy oddał(a) bys SZPIK ??? LUB INE NARZADY SWOJE W DOBREJ SPRAWIE ???np: zeby uratowac drugiego człowieka ???
Na blisko 38 mln mieszkańców Polski w Centralnym Rejestrze Niespokrewnionych Dawców Szpiku i Krwi Pępowinowej zarejestrowanych jest jedynie ok. 35 tys. ochotników. Powodem tak małej liczby potencjalnych dawców najczęściej nie jest jednak brak chęci pomocy, ale niewiedza i strach, do których przyczyniają się nieprawdziwe informacje i mity narosłe wokół zabiegu przeszczepu.
Sam jestem w tym rejestrze i zastanawiam sie czy gdyby ktos z waszych bliskich zachorował odali byscie mu nierke czy szpik ????
Konto usunięte
23.01.2010 r. 15:08:50
Nie tylko komuś z bliskich Jestem w stanie oddać nawet serce! Aby w dobre ręce!
Konto usunięte
23.01.2010 r. 15:12:29
fajny nick (porażka)
a wiecie jakie procedury sa ???
i czy macie podpisana zgode ze w razie nagłej smierci jestescie dawcami narzadów ??
Konto usunięte
23.01.2010 r. 15:15:54
Dziękuję
Z tego co słyszałam to jest jak zawsze dużo papierków do wypełnienia ...
Konto usunięte
23.01.2010 r. 15:22:27
nie ja poszedłem sie zapytac w krakowie do szpitaala pobrali mi krew mimo to ze mam tatuaz przedtem mieli jakies chalo o to a terza jest ok nikt nic nie mówił mimo to ze mam i im zaznaczyłem tyule trzeba wypełnic co ankiete .
Konto usunięte
23.01.2010 r. 15:25:56
No i potwierdza się zasada... Sprawdź sam! Ludzi nie słuchaj!!!
Konto usunięte
23.01.2010 r. 16:07:45
Chciałem kiedyś oddać krew, ale mi nie pozwolili ze względu na alergie i astmę, podobno może źle działać na odbiorców.
Za to w portfelu noszę kartkę z podpisem że w przypadku mojej śmierci pragnę oddać swoje zdrowe i nadające się do tego organy.
A gdybym zaistniała sytuacja oddania np. szpiku, to raczej bym to zrobił
Konto usunięte
23.01.2010 r. 16:10:24
Nawet na przykład w ten sposób można właśnie pomóc, ludzie umierają a ich narządów nie można wykorzystać bo np rodzina się nie zgadza. Jak ktoś chce może sam złożyć taką deklarację poprzez przykładową kartkę
Konto usunięte
23.01.2010 r. 17:22:26
ja taka karte mam jak do bankomatu i tam wszystko na niej pisze
Witam Czy oddał(a) bys SZPIK ??? LUB INE NARZADY SWOJE W DOBREJ SPRAWIE ???np: zeby uratowac drugiego człowieka ???
Na blisko 38 mln mieszkańców Polski w Centralnym Rejestrze Niespokrewnionych Dawców Szpiku i Krwi Pępowinowej zarejestrowanych jest jedynie ok. 35 tys. ochotników. Powodem tak małej liczby potencjalnych dawców najczęściej nie jest jednak brak chęci pomocy, ale niewiedza i strach, do których przyczyniają się nieprawdziwe informacje i mity narosłe wokół zabiegu przeszczepu.
Sam jestem w tym rejestrze i zastanawiam sie czy gdyby ktos z waszych bliskich zachorował odali byscie mu nierke czy szpik ????
Nie tylko komuś z bliskich
Jestem w stanie oddać nawet serce! Aby w dobre ręce!
fajny nick (porażka)
a wiecie jakie procedury sa ???
i czy macie podpisana zgode ze w razie nagłej smierci jestescie dawcami narzadów ??
Dziękuję
...
Z tego co słyszałam to jest jak zawsze dużo papierków do wypełnienia
nie
ja poszedłem sie zapytac w krakowie do szpitaala pobrali mi krew mimo to ze mam tatuaz przedtem mieli jakies chalo o to a terza jest ok nikt nic nie mówił mimo to ze mam i im zaznaczyłem tyule trzeba wypełnic co ankiete .
No i potwierdza się zasada...
Sprawdź sam! Ludzi nie słuchaj!!!
Chciałem kiedyś oddać krew, ale mi nie pozwolili ze względu na alergie i astmę, podobno może źle działać na odbiorców.
Za to w portfelu noszę kartkę z podpisem że w przypadku mojej śmierci pragnę oddać swoje zdrowe i nadające się do tego organy.
A gdybym zaistniała sytuacja oddania np. szpiku, to raczej bym to zrobił
Nawet na przykład w ten sposób można właśnie pomóc, ludzie umierają a ich narządów nie można wykorzystać bo np rodzina się nie zgadza. Jak ktoś chce może sam złożyć taką deklarację poprzez przykładową kartkę
ja taka karte mam jak do bankomatu i tam wszystko na niej pisze