跳至内容
  • Facebook

Alkoholizm

1. Konto usunięte 12.03.2010 20:10:01

Było o anoreksji, a ja poproszę o wypowiedz w tym temacie

2. Konto usunięte 12.03.2010 20:24:27

co tu dyskutować?
    też choroba psychiczna   :(  
    tylko, że otoczenie cierpi bardziej niż przy anoreksji   :(  

3. Konto usunięte 12.03.2010 20:42:14

Myślę,że jest temat do dyskusji gdyż nie wszyscy tak jak i Ty Kandel do tego podchodzą, a chciałbym poznać opinie gdyż nie wszystkim słowo alkoholizm kojarzy się z chorobą

4. Konto usunięte 12.03.2010 20:57:18

Alex i tu się zgadzam z Tobą w 100% Niezmiernie trudno jest pomóc osobie uzależnionej,a czasem w wielu przypadkach jest to niemożliwe.Trudno jest pomóc osobie która sama siebie traktuje jak margines,wyrzutka społeczeństwa i nie wie lub nie dopuszcza do myśli,że można żyć bez alkoholu.Jest to choroba z symbolem statystycznym: F 10.2

5. Konto usunięte 12.03.2010 20:59:13

A ten artykuł polecam tym którzy patrzą na alkoholików jak na śmiecia.

http://www.versusmed.pl/alkoholizm

6. Konto usunięte 12.03.2010 20:59:36

CO TU DUZO PISAC ALKOHOLIZM TO TEZ CHOROBA W KTORA LATWO WPASC ALE DUZO GORZEJ JEST Z NIEJ WYJSC.....CORAZ WIECEJ POLAKOW MA Z TYM PROBLEM...ALE TO SIE WIAZE Z PROBLEMAMI CODZIENNYMI I DLATEGO SIEGAMY CORAZ CZESCIEJ PO ALKOHOL ALE NIESTETY TO JEST ZLA TAKTYKA.....ODBIJA SIE TO NA WIELU NICZEMU WINNYCH OSOBACH   :~(     :~(     :~(  

7. Konto usunięte 12.03.2010 21:06:24

Jeśli jest to problem jak Dominik piszesz,coraz więcej osób wpada w sidła uzależnienia to chyba jest o czym pisać.Sztuczna regulacja emocji,choroba emocji i uczuć

8. Konto usunięte 12.03.2010 21:13:02

jak przed chwilą przeczytałem w Polsce ok. 4,5 mln osób nadużywa alkoholu, w tym ok. 600-900 tys. jest uzależnionych i wymaga leczenia.   :-)  
    czyli co 10 polak (włączając w to dzieci i niemowlęta) nadużywa alkoholu, a co 50 polat jest uzależnionych i wymaga leczenia.

9. Konto usunięte 12.03.2010 21:45:27

Witam wszystkich. Pytanie do Alexa: a skąd wiesz że kobiety łatwiej się uzależniają i trudniej wychodzą z nałogu? Obojętnie czy jest się facetem czy kobietą to potrzeba świadomości żeby zdać sobie sprawę z tego że jest się alkoholikiem/alkoholiczką i starać się coś z tym zrobić (podjąć leczenie) Uważam że płeć tutaj nie ma znaczenia.

10. Konto usunięte 12.03.2010 22:01:20

mhm z literatury powiadasz? statystyki swoje a życie swoje. W dzisiejszych czasach nie tylko kobiety są bardziej podatne, od mężczyzn wymaga się odpowiedzialności, utrzymania rodziny itd nie każdy potrafi sobie z tym poradzić więc sięga po alkohol

11. Konto usunięte 12.03.2010 22:29:10

Głównym problemem jest uzależnienie młodzieży bo właśnie w tym że tak powiem wieku zapoznawczym się z trunkami najłatwiej jest popaść w szpony nałogu.Druga sprawa to uwarunkowania genetyczne i dziecko alkoholika jest o 50% bardziej podatne w życiu pózniejszym by stać się osoba uzależnioną.Kolejna sprawa to zachodnia moda na weekendowe wypady w ramach relaksu do jakiegoś pubu.I nie jest alkoholikiem że tak powiem tylko i wyłącznie pan z niebieskim nosem na rynku,ale także i ten który do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje setkę wódki dziennie lub kilka piw

12. Konto usunięte 12.03.2010 22:34:21

Wnerwia mnie brak tolerancji dla osób uzależnionych i choćby to miejsce jest dobre by obalać mity

13. Konto usunięte 12.03.2010 23:31:22

Wydaje mi się że aż tak wielkiej nietolerancji wobec osób uzależnionych nie ma, bo po prostu jest ich coraz więcej, a co za tym idzie świadomość społeczeństwa również się pogłębia. Alkoholizm jest chorobą, której samodzielnie nie da się wyleczyć   :(   niestety wiele osób uzależnionych nie chce się leczyć, ponieważ takie między innymi jest działanie mechanizmów uzależnienia.Alkoholicy sami napędzają swoją chorobę. Świetnie ukazuje to przykład pijaka z "Małego Księcia" A. De Saint-Exupery'ego:
    "- Co ty tu robisz?
    - Piję.
    - Dlaczego pijesz?
    - Aby zapomnieć.
    - O czym zapomnieć?
    - Że się wstydzę.
    - Czego się wstydzisz?
    - Wstydzę się, że piję"
    Po prostu życie.

14. Konto usunięte 13.03.2010 00:07:03

z racji wykonywanego zawodu - nie mam takiej potrzeby   :)     :)     :)   mhm ale skoro nalegasz chętnie podam Tobie linki do bardzo ciekawych artykułów   :)     :)     :)   ale to już chyba bardziej na priv również szacunek i pozdrawiam   :)     :)     :)  

15. Konto usunięte 13.03.2010 00:12:25

Wklejanie linków to kwestia kultury a nie racji wykonywanego zawodu   :)  

16. Konto usunięte 13.03.2010 00:20:26

Myślicie że to co napisałam to skądś skopiowałam czy jak tam? Dzięki Panowie, ale nie będę udowadniała że nie jestem wielbłądem. Pozdrawiam. Dobranoc.

17. Konto usunięte 13.03.2010 00:25:14

Na stronie rozmowa z psychiatrą Lubomirą Szawdyn
    http://www.poradnikzdrowie.pl/psychologia/nalogi/kobieta-w-alkoholowej-pulapce_35938.html
    m. in.
    "Kobiety częściej niż mężczyźni piją w ukryciu, bardziej się tego wstydzą, a ich terapia trwa zwykle o wiele dłużej niż u panów. Poważniejsze są również konsekwencje zdrowotne kobiecego alkoholizmu."
    "W mojej praktyce zdarzają się nawet 12-letnie alkoholiczki"
    "kobietę trudniej jest zmotywować do leczenia"

18. Konto usunięte 13.03.2010 00:26:49

i za to sie napijmy   :pijemy:     :pijemy:     :pijemy:     :pijemy:     :beer:     :beer:     :beer:   hehee

19. Konto usunięte 13.03.2010 00:41:13

ALKOCHOLIZM TO CHOROBA BARDZO TRUDNA DROGA PRZED TYMI CO CHCĄ WYJŚĆ Z NAŁOGU I ŻYCZĘ POWODZENIA TYM KTÓRZY CHCĄ ŻUCIC. NAWET PO 21LATCH ABSTYNECJI SĄ NAWROTY BY ICH NIE BYŁO POTRZEBNE JEST DUŻE WSPARCIE RODZINY LECZENIE TERAPIĘ ITD . JA WOGÓLE NIE PIJE ALKOHOLU A PRACOW PRZEZ 7LAT W AA I DUŻO WIEM NA TEN TEMAT .