Wrzutka użytkownika
Konto usunięte
10.01.2010 08:29 · ID 77765
Bez ślubu
Jeśli kobieta mieszka z mężczyzną ,bez ślubu ,czy jest to dla niej jakaś ujma? brak szacunku u reszty społeczeństwa?
Czy można wtedy mówić o szacunku do siebie?
Czy można wtedy mówić o szacunku do siebie?
Dyskusja
109
Komentarze
Odpowiedzi mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Zaloguj się.
Słuchasz co kościół ci przekazuje...
Czyli instytucja której potęga wyrosła setkach lat wojen, grabieży i tysiącach zabitych ludzi...
A to przecież Bóg dając dekalog Mojżeszowi powiedział Nie kradnij, nie zabijaj...
Jak możesz wierzyć ludziom którzy głoszą słowo boże i każą żyć z nim w zgodzie a sami tego nie robili przez setki a nawet tysiące lat...
Jedno z pięciu przykazań kościelnych mówi "Pamiętaj by w niedzielę i dni świąteczne chodzić do kościoła i nabożnie uczestniczyć we mszy świętej" A Chrystus Powiedział Zburzcie świątynię a ja odbuduję ją w trzy dni...
Powiedział to bo to nie budynek jest świątynią tylko wiara którą nosimy w sercu a kościół wmawia nam że jest inaczej bo gdyby nikt na mszę nie chodził to księża musieli by się za pracę wziąć albo by z głodu poumierali....
Niegdyś Księża Katoliccy mieli normalne rodziny tylko Watykan im zabronił zawierania związków małżeńskich bu dzieci księży nie domagały się majątków pozostawionych po rodzicach...
Oto prawda na temat religii której tak zażarcie bronisz...
Jeżeli dwoje ludzi żyje ze sobą i są sobie wierni to w oczach Boga są rodziną...
A kościół nakazał im branie ślubu by pieniądze dostawać...
W większości parafii również i w mojej już nawet to nie jest za tzw. co łaska tylko księża cenniki ustalają...
U mnie np. ślub kościelny kosztuje 500
Tyle samo pogrzeb z tym że w przypadku pogrzebu to są już uwzględnione trzy msze... Miesięczna, roczna i 10 letnia
Ale interesuję się własną wiarą i jej chistorią...
I nie godzę się ze wszystkim co narzuca nam kościół...
Wiesz o tym że kiedyś jak np. Kobieta zostawała wdową to zamieszkiwała u brata swojego męża i jeśli on ją przyjął to z nim żyła jak mąż i żona??
Albo że Wiara żydowska pozwalała na posiadanie kilku żon??
Ojciec kobiety przekazywał córkę mężczyźnie i już byli małżeństwem...
Ja Tego posta napisałem Mirkowi by wiedział czyich praw tak zażarcie broni
Dla mnie też...
Wracając do tematu...
Ja już na początku napisałem że jestem za ślubem kościelnym tylko najpierw wolałbym zamieszkać ze swoją partnerką i zobaczyć jak nam się będzie razem układać...
A ślub chcę wziąć nie dlatego że kościół mi tego nakazuje tylko dlatego że to stało się tradycją naszej wiary i chcę pozostać jej wiernym...
A w nim kumple którzy też szli do kościoła a nie dotarli