Wrzutka użytkownika
AGATA
11.02.2010 07:58 · ID 127632
DZIS TŁUSTY CZWARTEK
Witam wszystkich i zapraszam do pieczenia pączków
Oto przepis:
Składniki.50 dkg mąki.
3 żółtka.
1 jajko.
4 łyżki cukru.
1/2 kostki margaryny.
7 dkg drożdży.
3/4 szklanki mleka.
1 opakowanie cukru waniliowego.
..2 łyżki spirytusu lub octu.
szczypta soli.
konfitura z wiśni lub inna.
Lukier:.
5 łyżek gorącej wody.
1 szklanka cukru pudru.
sok z 1 małej cytryny.
smażona skórka pomarańczowa.
....Opis przygotowania.Drożdże zalać niewielką ilością letniego,osłodzonego mleka,dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia. Jajko i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.Mąkę przesiać do dużej miski,dodać wyrośnięte drożdże, jajka, schłodzoną margarynę, sól i spirytus. Wyrabiać ciasto,gdy będzie odstawać od ręki,nakryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wyciąć placuszki, na 1/2 nałożyć po łyżeczce konfitury, przykryć pozostałymi placuszkami,zlepić,ułożyć na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia. Olej lub smalec rozgrzać,smażyć pączki z obu stron, osączyć na pergaminie lub ręczniku papierowym. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać skórką pomarańczową. SMACZNEGO !!!
Oto przepis:
Składniki.50 dkg mąki.
3 żółtka.
1 jajko.
4 łyżki cukru.
1/2 kostki margaryny.
7 dkg drożdży.
3/4 szklanki mleka.
1 opakowanie cukru waniliowego.
..2 łyżki spirytusu lub octu.
szczypta soli.
konfitura z wiśni lub inna.
Lukier:.
5 łyżek gorącej wody.
1 szklanka cukru pudru.
sok z 1 małej cytryny.
smażona skórka pomarańczowa.
....Opis przygotowania.Drożdże zalać niewielką ilością letniego,osłodzonego mleka,dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia. Jajko i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.Mąkę przesiać do dużej miski,dodać wyrośnięte drożdże, jajka, schłodzoną margarynę, sól i spirytus. Wyrabiać ciasto,gdy będzie odstawać od ręki,nakryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wyciąć placuszki, na 1/2 nałożyć po łyżeczce konfitury, przykryć pozostałymi placuszkami,zlepić,ułożyć na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia. Olej lub smalec rozgrzać,smażyć pączki z obu stron, osączyć na pergaminie lub ręczniku papierowym. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać skórką pomarańczową. SMACZNEGO !!!
- ← Pierwsza
- 1
- 2
- 3
Dyskusja
70
Komentarze
- ← Pierwsza
- 1
- 2
- 3
Odpowiedzi mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Zaloguj się.
tylko nie spij juz
ja to juz nie moge złapac buraka
Częstujcie się
Smacznego
dzieki za paczki
no to teraz chwalcie sie, ile paczkow kto zjadl dzisiaj
tylko bez sciemy
ja zjadlam tylko 2, ale na wiecej nie mam juz ochoty
Na razie wchłonąłem 16 tylko
przytyjesz ze 2 kilogramy
Nie z moją przemianą materii