Wrzutka użytkownika
AGATA
11.02.2010 07:58 · ID 127632
DZIS TŁUSTY CZWARTEK
Witam wszystkich i zapraszam do pieczenia pączków
Oto przepis:
Składniki.50 dkg mąki.
3 żółtka.
1 jajko.
4 łyżki cukru.
1/2 kostki margaryny.
7 dkg drożdży.
3/4 szklanki mleka.
1 opakowanie cukru waniliowego.
..2 łyżki spirytusu lub octu.
szczypta soli.
konfitura z wiśni lub inna.
Lukier:.
5 łyżek gorącej wody.
1 szklanka cukru pudru.
sok z 1 małej cytryny.
smażona skórka pomarańczowa.
....Opis przygotowania.Drożdże zalać niewielką ilością letniego,osłodzonego mleka,dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia. Jajko i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.Mąkę przesiać do dużej miski,dodać wyrośnięte drożdże, jajka, schłodzoną margarynę, sól i spirytus. Wyrabiać ciasto,gdy będzie odstawać od ręki,nakryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wyciąć placuszki, na 1/2 nałożyć po łyżeczce konfitury, przykryć pozostałymi placuszkami,zlepić,ułożyć na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia. Olej lub smalec rozgrzać,smażyć pączki z obu stron, osączyć na pergaminie lub ręczniku papierowym. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać skórką pomarańczową. SMACZNEGO !!!
Oto przepis:
Składniki.50 dkg mąki.
3 żółtka.
1 jajko.
4 łyżki cukru.
1/2 kostki margaryny.
7 dkg drożdży.
3/4 szklanki mleka.
1 opakowanie cukru waniliowego.
..2 łyżki spirytusu lub octu.
szczypta soli.
konfitura z wiśni lub inna.
Lukier:.
5 łyżek gorącej wody.
1 szklanka cukru pudru.
sok z 1 małej cytryny.
smażona skórka pomarańczowa.
....Opis przygotowania.Drożdże zalać niewielką ilością letniego,osłodzonego mleka,dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia. Jajko i żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.Mąkę przesiać do dużej miski,dodać wyrośnięte drożdże, jajka, schłodzoną margarynę, sól i spirytus. Wyrabiać ciasto,gdy będzie odstawać od ręki,nakryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wyciąć placuszki, na 1/2 nałożyć po łyżeczce konfitury, przykryć pozostałymi placuszkami,zlepić,ułożyć na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia. Olej lub smalec rozgrzać,smażyć pączki z obu stron, osączyć na pergaminie lub ręczniku papierowym. Można posypać cukrem pudrem lub polukrować i posypać skórką pomarańczową. SMACZNEGO !!!
Dyskusja
70
Komentarze
Odpowiedzi mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Zaloguj się.
Ale czy oby na pewno
Bo wyglądało jakbyś myślała że myślisz o czym ja nie myślę że ty myślisz
W zeszłym roku pracowałem na spożywce jako magazynier,
Przez 8 godzin włomotałem 50 pączków
nie mam ochoty na słodkie
ty spiochu
noc jest od spania
tygrysiczko witaj
ja sie tez chyba napije
tomek a moze to specjalnie ten przepis podano?? jak na moje to cos za mało jajek jak na paczki
nie jestem cukiernikiem
ale słodki moze...
piłam cherbaciontko dopiero
zdrowko