Wrzutka użytkownika
Konto usunięte
18.02.2010 04:23 · ID 138009
Witajcie w Małpiarni.
Przypuszczam, że to samotność przywiodła Was tutaj. Samotność na równi ze strachem przed alkoholwą trucizną albo trucizną dnia codziennego.
Chorobliwie i beznadziejnie roztrząsacie problem miłości.
Dyskutowanie o życiu bez słowa wzmianki o miłości jest dla mnie rzeczą naturalną - może dlatego, że w dzieciństwie upajałem się Robinsonem Crusoe.
Miłość nie wydaje mi się szczególnie ważna.
A co wydaje mi się ważne? Targowanie się w dobrej wierze ze swoim przeznaczeniem.
Chorobliwie i beznadziejnie roztrząsacie problem miłości.
Dyskutowanie o życiu bez słowa wzmianki o miłości jest dla mnie rzeczą naturalną - może dlatego, że w dzieciństwie upajałem się Robinsonem Crusoe.
Miłość nie wydaje mi się szczególnie ważna.
A co wydaje mi się ważne? Targowanie się w dobrej wierze ze swoim przeznaczeniem.
Dyskusja
322
Komentarze
Odpowiedzi mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Zaloguj się.
Wszystko co prowadzi do dobra państwa jest dobre.
Nawet kłamstwo rządzących jest pozytywne, jeśli służy wyższemu celowi, czyli dobru państwa.
Sprawiedliwe dla Platona jest to, aby każdy robił to co do niego należy.
Moge stwierdzic z cala odpowiedzialnoscia ze wszystko co nam podano na tacy filozoficznej, nigdy nie bylo z przeznaczeniem dla nas human...tylko dla twurcow
Jednakoż żeby coś stworzyć musisz coś zniszczyć.
Sam twórca jak go określasz nie będzie się tym zajmował,
Wykorzysta do tego podległe mu masy ludzi.
Dlatego podałem tamten przykład z Anglią,
Gdzie twórcami były rody chcące władzy,
A ginęli w imię ich ambicji zwykli ludzie.
I w imię czego?
Chorych ambicji i idei.
Tak więc podtrzymuję stwierdzenie iż filozofia to jest to jedna z najbardziej brutalnych dziedzin nauki.
Wilku najwiekszej konspiracji jeszcze nie wyjawilem...ale sledz uwaznie tematy jutro...a to co tam usluszysz ...nigdy by Ci przez mysl nawet nie przeszlo ze moze cos podobnego istniec..zapraszam
Teraz niestety trochę mniej.
Lecz też jeśli trafiam na ciekawe zagadnienie staram się
zgłębić je i poznać możliwie wiele jego aspektów.
jeśli długi czas nie używałeś tego języka w piśmie.
Czy ogladales ten film..??
Przerażająca wizja przyszłości.
Co wiesz o niecenzurowanej recenzji tego filmu..??
Jest to dla mnie tylko kolejny obraz
Możliwej dla ludzkości przyszłości.
Nie jest zadna tajemnica ze wielu pisarzy ucieka w fikcje....poniewaz jesli by to samo napisali jako fakt...mieli by do czynienia z cenzura za ktora stoja sady i aparat scigania
Jesli wejdziesz do wikipedi...to znajdziesz..troche materialu o tym filmie
No to do jutra...musze zrobis mala przerwe na telefon
Milo bylo wymienic z Toba powyzsze spostrzezenia..
Najlepsze jest to że faktycznie po przyjrzeniu się temu filmowi jest wręcz oczywiste.
I niestety zawartej jest tam sporo ukrytej prawdy o naszym teraźniejszym świecie.
OK.
Do jutra Walenrodzie.
Raip...jesli chodzi o Ziemie i Niebo...filozofujesz...jutro
sprubuje Ci to udowodnic w filmie braci Wachowskich MATRIX
wiesz chyba zaczynam Cie lubic...kiedy nie przemawia przez Ciebie filozofia , ha, ha, ha, ha
Niemniej jednak możemy ją znaleźć wszędzie,
Każda rozumna istota posiada jakąś swoją filozofię.
jeśli można słowo. piszesz o filozofii, jak o sprzedajnej dziwce. i może coś w tym jest, kiedy zastanowić się nad Marksem. społeczeństwo, to organizm, to szereg odruchów bezwarunkowych i warunkowych, wzajemna sieć powiązań, w którą doskonale wpisuje się spiskowa teoria dziejów. tyle, że to kolejna próba postawienia sobie pytania: dlaczego? czyli, Walenrod, chcąc nie chcąc, sam ją uprawiasz, lubujesz się w dziwce, mimo, że pogardzasz.
wracając do społeczeństwa, jako organizmu. zgadzam się z Tobą, że filozofia była wykorzystywana do celów demagogicznych, w imię pieniędzy i władzy zaprzedawane były ideały. jednak nie sama w sobie stawała się narkotycznym narzędziem. Tu rację mają hun Iuan i Rip van Winkle, filozofia, jest, jak tik nerwowy. niezależna od potrzeb i funkcji organizmu. będąca reakcją na napięcie życia i głód wiedzy drzemiące w każdym człowieku. jest demiurgiem przemian.
Za hun Iuanem:
Każda rozumna istota posiada jakąś swoją filozofię.
Pozostaję z poważaniem.
najlepiej mi się pisze z rana, albo po wódce.
..WIDZE..ŻE..OD..DZISIAJ..MASZ..KONTO..
..ZAPYTAM..PODOBA..CI..SIĘ..MKONTAKT..?
..A..JESZCZE..JEDNO..PYTANIE..ZANIM..SIE..ZAREJESTROWAŁAŚ..
WCHODZIŁAŚ..NA..TĘ..STRONKE..?
..NO..DOBRZE..DOBRZE..HA,HA,HA,HA
Wszyscy wyzej wymienieni przez Ciebie ukanczyli najbardziej prestizowe uniwersytety Europy z najlepszymi wynikami i to z fakultetu filozofi...staneli potem na czele najwiekszych organizacji spolecznych w hitori tego swiata...no wiec prosze Cie jesli przytaczsz fakty..to rozszez o jakis dowody dokumentalne...a juz Ci chyba mowilem ze naprawde Cie lubie ale bez zaslony filozoficznej
kochanie. to podaj definicję filozofii (może być nawet Twoja). a ocenę, czy uprawiasz, zostaw czytającym. bardzo żałuję jednocześnie, że nie przeczytałam wszystkich Twoich wypowiedzi. nadrobię, obiecuję, jak skończę czytać Empedoklesa. tobie też polecam.