Wrzutka użytkownika
Alex Żelski
05.04.2017 21:08 · ID 1103878
Czy nasz Wszechświat to komputerowa symulacja ?
aka inspiracja ode mnie dla was na dziś jak myślicie jak duże jest prawdopodobieństwo na to, że tak na prawdę żyjemy w jednej wielkie symulacji? Według pewnych koncepcji, hehh o których raczej nie usłyszycie na wykładach nasz wszechświat jest jedną wielką symulacją zaimplementowaną na jakimś komputerze ale nie takim jak te nasze domowe pecety. Tylko np na komputerze kwantowym, lub też na czymś bardziej egzotycznym czyli na hiperkomputerze typu Umysłu Matrioszki. Ale to rodzi i inne pytanie kto był by hipotetycznym twórcą takiej symulacji, jakaś zaawansowana cywilizacja z wyższych poziomów Skali Kardaszewa , jakiś trudny do ścisłego i formalnego zdefiniowania byt, który możemy nazwać postbiologiczną superinteligencją? No i kolejne pytanie po co taka symulacja miała by być uruchomiana? A więc zapraszam do dyskusji i rozruszania swoich szarych komórek
Dyskusja
174
Komentarze
Odpowiedzi mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Zaloguj się.
cenzura kto inaczej mysli niz ja to wróg
Zdecydowanie wolę to objęcie Absolutu a później to już można rozprawiać i symulować
A moje osobiste zdania co do tej koncepcji jest takie, że nie jestem jej zwolennikiem. Ja uważam mianowicie że żyjemy w nieskończonym IV poziomowym wieloświecie spopularyzowanym przez Maxa Tegmarka, który na ostatecznym i elementarnym poziomie jest w istocie strukturą matematyczną.
Tylko może ja tak bardziej przyziemnie co dziś na kolacje
To ja przyniosę